Vanwege het karakter en de werklust van de ouders zal de selectie van aanvragen gericht zijn op ondernemende mensen die met de pups willen gaan werken. Dat kan zijn in de jacht(sport), maar ook door bijvoorbeeld zweetwerk, speuren, behendigheid etc.

WERKWIJZE

Ik ben van plan af en toe een nestje pups te fokken, meestal wanneer ik zelf een pup wil houden. Voor de overige pups zoek ik geschikte baasjes met oprechte interesse in honden, die een hond een actief leven kunnen bieden met gezelschap en activiteiten. Het liefst vind ik baasjes die op één of andere manier actief bezig gaan met hun hond, maar het belangrijkste is dat de pups een goed thuis krijgen waar ze gewaardeerd worden en waar ze de tijd en aandacht krijgen die ze verdienen.

Hieronder zal ik een korte beschrijving geven van de periode vanaf de dekking tot aan het moment dat de pups naar hun nieuwe eigenaren gaan.

Direct na de dekking verandert er niet zoveel. Er wordt nog lekker met de (hopelijk) aanstaande moeder getraind en gewandeld. Wel proberen we zoveel mogelijk negatieve stress te vermijden. Als de echo rond de vierde week uitwijst dat ze drachtig is staat alles in het teken van rust. Natuurlijk worden er nog steeds lekkere wandelingen gemaakt, maar daarnaast ook lekkere massages gegeven. Net waar de aanstaande moeder zin in heeft. Ongeveer een week voor de uitgerekende datum komt de werpkist in de woonkamer, zodat ze daar alvast aan kan wennen.

De eerste twee weken na de bevalling staan wederom in het teken van rust. Ik zit vaak bij de moeder en pups, de pups wennen zo al aan mijn aanwezigheid. 's Nachts gaan moeder en puppy's met mij mee naar de slaapkamer, zodat ik ze goed in de gaten kan houden. Op dag 3 begin ik met Early Neurological Stimultation en Early Scent Stimulation. Dat is een aantal oefeningen die er simpel gezegd voor zorgen dat het zenuwstelsel van de pups beter ontwikkelt. Deze oefeningen worden elke dag gedaan tot en met dag 16.

Als na ongeveer 2 weken de oogjes open gaan begint het echte socialiseren. Er komt speelgoed van allerlei verschillende vormen en materialen in de werpkist, er wordt elke dag een cd opgezet met allerlei geluiden en er wordt begonnen met het werken aan de "startle recovery reflex". Dat wil zeggen dat de pups een heel klein beetje schrikken, maar snel weer herstellen. Door dit regelmatig, zeer zorgvuldig, te doen zorg je voor een snellere herstelreactie. Ook mogen vanaf dan de toekomstige baasjes op bezoek komen.

Vanaf week 4 worden er naast voorwerpen ook uitdagingen aangeboden. De pups maken kennis met de clicker en leren zo dat zij invloed kunnen uitoefenen met wat ze doen. Ze krijgen verschillende uitdagingen om ze te leren doorzetten en ze te leren omgaan met een klein beetje frustratie. Dat begint bij het zelf uit hun ren komen, uitzoeken hoe ze bij hun eten komen maar dit wordt later uitgebreid naar een heus puppyparcours waarbij de pups verschillende hindernissen overwinnen. Als ze 7 weken zijn wordt er een Puppy Party georganiseerd, waarbij verschillende mensen aan de slag gaan om de pups een aantal oefeningen aan te leren met de clicker. De pups leren zo werken in een andere situatie en met verschillende personen. Dit klinkt allemaal erg serieus, maar het is natuurlijk allemaal laagdrempelig en gebeurt op een speelse manier.

Wanneer de pups hun eerste dierenartscontrole en enting hebben gehad gaan we verschillende uitstapjes met ze ondernemen. We gaan bijvoorbeeld met ze naar het bos, naar het tuincentrum etc. en er wordt een begin gemaakt met het leren lopen aan de lijn.

Een belangrijk middel om te bepalen welke pup naar welke nieuwe eigenaar gaat is de puppytest. Deze test geeft niet de doorslag, maar speelt wel een rol. Niet elke pup past goed in elke situatie, wat voor de één een perfecte pup is kan voor de ander bijvoorbeeld veel te actief zijn. De pups worden dan ook geplaatst met het oog op karakter. Uiteraard mogen de toekomstige eigenaren een voorkeur aangeven en zal daar zoveel mogelijk rekening mee worden gehouden.

Voordat de pups naar hun nieuwe eigenaar gaan als ze rond de 8 weken oud zijn, worden ze natuurlijk ontwormd, geënt, gechipt en er wordt een DNA-profiel van ze gemaakt. Alle pups krijgen een door de Raad van Beheer toegekende stamboom. Het kan zijn dat deze nog niet aanwezig is wanneer de pup wordt opgehaald, in dat geval wordt deze samen met het DNA-profiel en het eigendomsbewijs later opgestuurd. Ik speen mijn pups voornamelijk af op vers vlees, maar omdat ik mij realiseer dat niet iedereen vlees zal willen voeren geef ik ook een aantal keer een maaltijd brokken. De nieuwe eigenaren kunnen zo zelf de keuze kunnen maken waar ze mee verder gaan. Tijdens de nestperiode neem ik de tijd de nieuwe eigenaren hiermee vertrouwd te maken. Bij het ophalen geef ik een map mee met informatie over de pup, kopieën van de gezondheidsuitslagen van de ouders en veel informatie. Daarnaast onder andere nog een USB- stick met alle foto's en filmpjes die in de nestperiode van de pups zijn gemaakt, voer voor de eerste dagen en het paspoortje.

Uiteraard houdt het daar voor mij niet op, ik blijf het hele leven van de pup klaar staan voor vragen en hulp. Ik stel het zeer op prijs als de nieuwe eigenaren mij op de hoogte houden van hun huisgenootje. Wanneer de pups wat ouder zijn verzorg ik een nestreünie.